Πως η ολόσωμη και τοπική κρυοθεραπεία καταπολεμάει και καταστέλλει τη φλεγμονή;

Φλεγμονή μπορεί να έχουμε σε διάφορα μέρη του σώματος μας και οφείλεται σε διάφορες αιτίες που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Πως όμως μπορούμε να καταπολεμήσουμε και να καταστείλουμε μια φλεγμονή αποτελεσματικά χωρίς τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και άλλων παρόμοιων σκευασμάτων. Μα φυσικά με τη χρήση της ολόσωμης κρυοθεραπείας και τοπικής στην περίπτωση που η φλεγμονή είναι εμφανής.

Ολόσωμη Κρυοθεραπεία και Φλεγμονή

Κατά τη διάρκεια της ολόσωμης κρυοθεραπείας, ο εγκέφαλος αντιλαμβανόμενος την απότομη πτώση θερμοκρασίας μέσα στην καμπίνα της κρυοσάουνας ως μια μη φυσιολογική κατάσταση θέτει το σώμα μας να ακολουθήσει τις παρακάτω διαδικασίες. Μεταφέρεται το αίμα από τα άκρα – χέρια και πόδια – στον κυρίως κορμό μας. Αυτό γίνεται για να μην υπάρξει μεταβολή της θερμοκρασίας του σώματος μας και πάθουμε υποθερμία. Παράλληλα με αυτό δίνει εντολή στην υπόφυση να αρχίσουμε να παράγουμε ντοπαμίνη, ένζυμα, αδρεναλίνη και ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά αντιφλεγμονώδη του οργανισμού μας. Από τη στιγμή που θα βγούμε από την καμπίνα της κρυοσάουνας το αίμα πρέπει να γυρίσει πίσω με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη υπεραιμία σε όλο μας το σώμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μεταφέρεται αίμα σε σημεία του σώματος που δεν αιματώνονται υπό φυσιολογικές συνθήκες όπως αρθρώσεις, σπονδυλική στήλη, ισχία, μύες κτλ. Το αίμα όμως που κατακλύζει αυτά τα σημεία είναι πλούσιο σε ενδορφίνες με αποτέλεσμα να καταπολεμάται και να αναστέλλεται οποιαδήποτε φλεγμονή στον οργανισμό μας.

Τοπική Κρυοθεραπεία και Φλεγμονή

Η Τοπική Κρυοθεραπεία είναι ουσιαστικά η εφαρμογή χαμηλών θερμοκρασιών στους -150°C σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος στο οποίο έχει διαγνωσθεί φλεγμονή. Αυτό το είδος της θεραπείας χρησιμοποιείται για να αφυπνίσει και να κάνει χρήση της φυσιολογικής αντίδρασης του οργανισμού στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τι είναι όμως η φλεγμονή;

Φλεγμονή είναι το σύνολο των τοπικών και συστηματικών μηχανισμών που ενεργοποιεί ο οργανισμός αντιδραστικά μετά από την επίδραση σε αυτόν διαφόρων βλαπτικών παραγόντων, όπως π.χ. μικρόβια, ιοί, χημικές ουσίες, τραυματισμοί κ.λπ.

Οι φλεγμονές διακρίνονται σε οξείες (διάρκειας λίγων ημερών) και σε χρόνιες (μεγαλύτερης διάρκειας). Στο μηχανισμό της φλεγμονής εμπλέκονται αφενός μεν πολλά κύτταρα, όπως π.χ. μακροφάγα και λευκοκύτταρα,  που καταφθάνουν στη θέση της φλεγμονής μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, και αφετέρου πολλές ουσίες που έχουν συγκεκριμένες βιολογικές δράσεις και παράγονται από τα κύτταρα της φλεγμονής. Οι ουσίες αυτές, όπως π.χ. οι κυτταροκίνες, οι χημειοκίνες, τα προσκολλητικά μόρια κ.ά., δρώντας σε άλλα κύτταρα τα προσελκύουν στη θέση που βρίσκεται η φλεγμονή ή/και τα ενεργοποιούν για την παραγωγή άλλων ουσιών με τελικό αποτέλεσμα την εξουδετέρωση και εξάλειψη του βλαπτικού παράγοντα. Συνέπειες αυτής της φλεγμονώδους διεργασίας είναι ορισμένα κλινικά φαινόμενα που είναι χαρακτηριστικά τα οποία προδίδουν την φλεγμονή.

Τα φαινόμενα αυτά είναι: ο πόνος, το οίδημα (πρήξιμο), η ερυθρότητα και η θερμότητα στο σημείο που βρίσκεται η φλεγμονή.

Η φλεγμονή έχει αναγνωρισθεί ως το υπόστρωμα σχεδόν κάθε χρόνιας νόσου. Εκτός από το άσθμα, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη νόσο του Crohn συμπεριλαμβάνονται και ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, η νόσος του Alzheimer και οι καρδιακές παθήσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ενδείξεις που δείχνουν ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να ενοχοποιηθεί για την μετάβαση από το προκαρκινωματώδες στάδιο, στο στάδιο της πλήρους νόσου.

Τροφές και φλεγμονή

Νέες έρευνες συνδέουν τον τρόπο ζωής και διατροφής μας με τη φλεγμονή και τη προδιάθεση για νόσο.  Η παχυσαρκία, τα καρδιολογικά νοσήματα, ο καρκίνος, η οστεοπόρωση μέχρι και η κατάθλιψη συνδέονται με το τι τρώμε. Οι τροφές που προάγουν τη φλεγμονή περιλαμβάνουν τις επεξεργασμένες τροφές οι οποίες παρέχουν πολλές θερμίδες ενώ έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής τους αξίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι:

  • η ζάχαρη
  • το άσπρο αλεύρι
  • το επεξεργασμένο αλάτι

Οι επεξεργασμένες τροφές, σε αντίθεση με αυτές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα (χημικές ενώσεις απαραίτητες για να πραγματοποιηθούν χημικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα μας). Αυτές οι τροφές όταν εισέλθουν στο σώμα μας προκαλούν μεγάλες και απότομες διακυμάνσεις στα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα μας. Το ζάχαρο αρχικά ανεβαίνει απότομα, στη συνέχεια πέφτει απότομα, ανεβαίνει και πάλι κ.ο.κ. Αυτό προκαλεί αυξημένες εκκρίσεις ορμονών που τροφοδοτούν τη φλεγμονή και κυρίως της ινσουλίνης. Το σώμα μας στη προσπάθεια του να κρατήσει το ζάχαρο στο αίμα στα επιθυμητά επίπεδα, αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μας έχουν συσχετισθεί με αυξημένα επίπεδα δεικτών φλεγμονής.

Ανάλογα λοιπόν με τις τροφές που τρώμε, ακόμη και εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας κυμαίνονται στα φυσιολογικά επίπεδα όταν είμαστε νηστικοί, μπορεί να έχουμε αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και προδιάθεση για φλεγμονή. Ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών είναι μια κατηγοριοποίηση των τροφών ανάλογα με την ταχύτητα που ανεβάζουν το ζάχαρο στο αίμα μας. Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι επωφελής για την υγεία μας και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Τέτοιες τροφές είναι:

  • τα μήλα,
  • τα πράσινα λαχανικά,
  • το λάδι ελιάς,
  • τα βιολογικά αυγά,
  • τα κρίθινα παξιμάδια.

Οι μη επεξεργασμένες τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Οι παραπάνω τροφές, αλλά και:

  • οι ωμοί ξηροί καρποί,
  • τα ψάρια,
  • οι σπόροι
  • τα μούρα όπως και βιολογικές τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν φυσικές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες, καλά λίπη και ένζυμα τα οποία παρέχουν στο σώμα μας τις βασικές πρώτες ύλες και εξασφαλίζουν μια καλή υγεία.

Σε περιπτώσεις φλεγμονωδών νοσημάτων η συμπλήρωση της διατροφής με βιταμίνη C και φυσικά αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη, το άλφα λιποϊκό οξύ, η κουερσετίνη και οι φαινόλες από το πράσινο τσάι μπορούν σύμφωνα με μελέτες να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής.

Η κρυφή φλεγμονή δεν γίνεται αντιληπτή γιατί δεν προκαλεί πόνο. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει την εξάπλωση της κρυφής φλεγμονής. Η κρυφή φλεγμονή δρα ύπουλα για χρόνια, αν όχι δεκαετίες, χωρίς να γίνεται αντιληπτή, παρά μόνο όταν πια έχει προκαλέσει βλάβη στα όργανα.

Δεν υπάρχει φάρμακο που να αναστρέφει τα υψηλά επίπεδα της «κρυφής» φλεγμονής. Όμως η Αντιφλεγμονώδης δίαιτα της διατροφικής ζώνης το καταφέρνει. Έχει αποδειχτεί κλινικά ότι μέσα σε 30 ημέρες παρατηρείται σημαντική μείωση της «κρυφής» φλεγμονής. Ελέγχοντας αυτό βρίσκεστε στον σωστό δρόμο για να διατηρήσετε την ευεξία σε όλη σας τη ζωή.

Όταν καταναλώνετε τροφές που είναι πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση και ενισχύετε τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς το σώμα σας βιώνει  μείωση της φλεγμονής. Αυτό σημαίνει ότι νοιώθετε καλύτερα, έχετε περισσότερη ενέργεια και κάνετε ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για μια πιο όμορφη και υγιή ζωή χωρίς φλεγμονή.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.